PROJECTE ARTÍSTIC MNAC
"You are free"
-alba muñoz pérez
PUNT DE PARTIDA:
L'obra triada, "Figura femenina olorant cascall" d'Alexandre de Riquer, es contextualitza amb el modernisme català juntament amb la creació de la lliga catalanista un partit conservador catalanista, i a més coincidint amb el govern de Maria Cristina (la mare d'Alfons XIII) a qui l'any següent se li entrega el segon memorial de greuges.
Quan al MNAC vaig trobar aquesta obra, em va cridar l'atenció. Aquesta en aquell moment, em va transmetre llibertat, ja que la planta que la noia olora té una relació amb la mitologia clàssica, ja que aquesta es relaciona amb la renovació i el fet de renéixer, simbolitzant així la llibertat dels moments espontanis gràcies a la possibilitat d'una segona oportunitat. A més a més, la dona està olorant la planta la qual també és molt apreciada pel seu opi el qual té propietats analgèsiques, i quan no es pot sentir dolor, s'inhibeix un sentiment que és limitant en l'ésser humà a l'hora de prendre decisions.
El fet que aquesta obra incorporés el cascall i les ales a l'esquena de la figura femenina, em va a portar a pensar en la mitología nòrdica, concretament en Ragnarök, i més especificament, em va portar a pensar en Jorgunmandr, la serp que feia la volta al món. Segons la mitologia nòrdica aquesta atemoria a la gent, finalment, sabem que Thor mata la serp, però també hi perd la vida en la batalla enverinat. Relaciono Ragnarök amb la llibertat, pel fet que el final d'aquesta llegenda, explica que un cop acabada la batalla contra Ragnarök, només queden una parella d'humans, i el primer fill que hi neix despès de la mort de la serp, es diu que és el primer nen que neix lliure.
La magrana per altra banda, representa per mi una gàbia, pel fet que està molt compartimentada i tots els grans es troben apilonats i comprimits dins la pell. El fet que aquesta finalment tingui zones buides i estigui oberta juntament amb Jorgunmandr, representa el final de Ragnarök, ja que només un cop Jorgunmander mor, la gàbia s'obre i pot néixer el primer nadó que pot ser considerat lliure.
EXPLICACIÓ DEL PROCÉS DE CREACIÓ DE L'OBRA:
El procés de creació d'aquesta obra ha estat lent, i la idea original ha passat per diversos canvis. El principal motiu de canvi, era la mida original de la serp, ja que una serp de la mida de la magrana donava a entendre una referència a Adam i Eva. Vaig decidir també donar a la serp un aspecte diferent de com pretenia fer-ho en un inici, per aconseguir que representés el que per a mi representa Jorgunmandr.
Vaig decidir utilitzar els tons de magenta i vermell al centre de l'obra, per crear el focus d'atenció en la magrana, la qual representa la gàbia oberta, i simbolitza la llibertat. La serp blanca que l'envolta es va enfosquint de mica en mica, donant a entendre així que és més gran del que es veu a la pintura.
El fet que la serp sigui blanca no només provoca un contrast entre els tons vius i saturats de magenta i vermell amb la gamma acromàtica, sinó que a més, també té la seva pròpia simbologia. El fet que allò que representa la llibertat sigui de colors magenta i vermell, ens fa associar la magrana amb la passió i l'eufòria de la llibertat, tanmateix el fet que la serp formi part de la gamma acromàtica, provoca que quedi en segon terme respecte a la magrana, i per tant perdi rellevància.